Facebook

articles

Τάρτες γλυκές, ακαταμάχητες

Οι τάρτες είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ζαχαροπλαστικής τέχνης. Είναι πανέμορφες, κομψές, ενδιαφέρουσες, με λεπτές γεύσεις και αρώματα. Απαιτούν ακρίβεια αλλά επιτρέπουν παράλληλα μεγάλη ελευθερία και δημιουργικότητα. Είναι το γλυκό που θα φτιάξουμε και όταν τελειώσει θα μπορούμε να κοιτάμε περήφανα το αποτέλεσμα. Αν δεν έχετε δοκιμάσει έως τώρα, λοιπόν, μάλλον έχει έρθει η ώρα!

Πολύ γενικά, μπορούμε να βάλουμε στην οικογένεια της τάρτας τα επιδόρπια που αποτελούνται από μία βάση ψημένης ζύμης μπριζέ και μία γέμιση είτε ψημένη είτε ψυγείου. Συχνά οι τάρτες διακοσμούνται στην επιφάνεια της γέμισης με φρέσκα ή ξερά φρούτα, ξηρούς καρπούς, σαντιγύ ή μαρέγκα, σοκολάτα και πολλά ακόμη υλικά. Μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να φαίνονται περίπλοκες και δύσκολες, ίσως απαγορευτικές για κάποιον που δεν έχει συνηθίσει την παρασκευή τους, υπάρχουν ωστόσο μερικά απλά πράγματα που θα διευκολύνουν οποιαδήποτε προσπάθεια. Όπως σε κάθε μαγειρική προσπάθεια, έτσι και σε αυτή είναι πολύ σημαντική η χρήση των κατάλληλων εργαλείων.

Επομένως, πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία, βεβαιωθείτε πως έχετε π.χ μια ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο, στρογγυλή ή ορθογώνια που θα σας βοηθήσει να σερβίρετε την τάρτα σας  πιο εύκολα. Στη ζαχαροπλαστική, η εξάσκηση και η εμπειρία είναι το α και το ω…. Αφού δοκιμάσετε συνταγές που σας ενδιαφέρουν, επιλέξτε ορισμένες που σας άρεσαν -κυρίως τις ζύμες- και χρησιμοποιείστε τις ως βάσεις για επόμενες προσπάθειες.

Επαναλαμβάνοντάς τις, θα μάθετε να τις φτιάχνετε με μεγάλη άνεση και θα είναι πιο εύκολο να τις προσαρμόσετε σε διάφορες παραλλαγές με υλικά της εποχής.  Δώστε προσοχή στις πιθανές διευκρινήσεις ή σημειώσεις που έχει η κάθε συνταγή σχετικά με τους χρόνους ή τα στάδια προετοιμασίας, αλλά και στα tips που μπορούν να εφαρμοστούν εξίσου και σε διαφορετικές περιπτώσεις. Το σίγουρο είναι πως  οι τάρτες αρέσουν σε όλους…

Ιάνθη Μιχαλάκη

Οι υπηρεσίες μας